Güneydoğu Asya’nın güzel bir ülkesi Malezya…Başkent Kuala Lumpur’a iş için gittik ve çok güzel bir iş gezisi ve turistik mini bir gezi oldu bizim için..:)

Malezya, farklı etnik ırkların birbirleriyle dostça karşılıklı anlayış ve hoşgörü içinde bir araya geldiği, ahenkli ve huzurlu yaşam ortamına sahip bir ülke..

Kuala Lumpur, ülkenin başkenti ve aynı zamanda en kalabalık şehridir. Gökdelenleriyle dikkat çeken bir şehirdir.
Resmi dil Malaycadır. Ancak halkın neredeyse hepsi çok iyi seviyede İngilizce konuşabiliyor. Para birimi olarak Ringgit kullanılmaktadır. Yerel saat Türkiye saatine göre 5 saat daha ileridir.

Malezya’ya yapılan, süresi 90 günü aşmayan ziyaretlerde vize gerekmemektedir. Kuala Lumpur ülkenin batısında büyük bir şehir, başkenti…Hem kültür hem finans başkenti. Putraja’ya şehri ise idari başkent, yani iki başkenti var. Kuala Lumpur, iki nehrin kesiştiği çamurlu kavşak demekmiş. 8 milyona yakın bir nüfusu var. Ülkede 3etnik grup yaşamakta, sırayla Malaylar, Çinliler ve az olmakla beraber Hintliler.18.000den fazla adadan oluşmaktadır.

Ülkenin komşularına da kısaca değinmek isterim. Endonezya, Vietnam, Tayland ve Singapur komşular…Biz aslında iş için Endonezya’ya gidecektik ancak salgın bir hastalık nedeniyle tüm programı iptal edip rotayı Malezya’ya cevirdik. Malezya 13 eyaletten oluşuyor ve federal anayasal monarşi ile yönetiliyor. Malezya Yarımadası’nın batı kıyısında yer alan Kuala Lumpur, tüm modern görünümünün yanında, çok kültürlü yapısı ve geleneksel atmosferi ile ülkede farklılıkları bir arada sunan bir mozaik diyebilirim.

Kuala Lumpur sokaklarını gezdiğinizde kozmopolit bir Asya başkentinde olduğunuzu sonuna kadar hissediyorsunuz. Görkemli binalar, gökdelenler, havalı alışveriş merkezleri ve canlı gece hayatı ile Malezya’nın kozmopolit şehri. Çelik ve camdan zarif gökdelenler ve göz alıcı ışıklarla bezeli yaklaşık 70 alışveriş merkeziyle dünyanın en büyük alışveriş destinasyonlarından biri, bir gösteriş ve enerji var burada. Bu arada buraya gelmek isterseniz en az yağışlı uygun mevsim mayıs, haziran ve temmuz ayları… İstanbul’dan Malezya’ya direkt uçuş mevcut bu da bir avantaj.

Ekonomik Yapısı;

Malezya ekonomik olarak istikrarlı ve refah bir ülke. Küresel bir ekonomiye sahip olan ülkede hizmet sektörü, sanayi, tarım, madencilik ve enerji kaynakları ekonominin başlıca kalemlerini oluşturmakta ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Elektronik ürünlerin ihracatı konusunda oldukça ilerlemiş olmakla birlikte palmiye yağı, doğal kauçuk, doğalgaz üretimi, kereste, kakao çekirdeği gibi ürünlerde dünyanın en büyük ihracatçıları arasındadır. Uluslararası başarılar açısından, ülke kısa bir sürede, en büyük 20 ticaret ülkesi arasına girmiştir. Bu statü Malezya’nın dünyanın en küreselleşen ülkeleri arasında yer aldığını göstermektedir. Bunun yanı sıra iyi bir bankacılık sektörü bulunmaktadır.

Türkiye-Malezya İlişkilerine de kısaca değinmek isterim.
Türkiye Malezya siyasi ilişkileri ikili ve çok taraflı platformlarda olumlu bir seyir izlemektedir. İki ülke arasında üst düzey ziyaretlerde son dönemde bir artış gözlenmektedir. Türkiye, Güney Asya Bölgesi’nde ilk Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) Malezya ile imzalamıştır.

İnanç olarak;

Resmi olarak Müslüman bir ülkedir ancak nüfusun yarısını farklı milletler ve inançlar oluşturduğu için her grup kendi inancını özgürce yaşamaktadır.

Yeme-İçme

Tipik Malezya mutfağı Güney Asya’daki diğer ülkelere göre daha az baharatlıdır. Ülkede aynı zamanda Çin ve Hint mutfağı da yaygın olarak bulunmaktadır. Sıklıkla tükettikleri başlıca besinler pirinç, tavuk, et ve balıktır. Çin yemekleri genellikle domuz eti içerir. Hint yemekleri ise daha çok sebze ağırlıklıdır ve kesinlikle sığır eti içermezler.

Tropikal bir iklime sahip olan Malezya’nın yıl içerisindeki sıcaklığı genellikle 25 ile 35 derece arasında değişmektedir. Bu yüzden havası sıcak ve nemlidir. Nem bu ülkede gezerken beni çok rahatsız etti.

Kuala Lumpur kültürel çeşitliliğini ve mirasını yansıtan Little India Mahallesi, Bollywood film ve müzikleri, Pencab işi ipek takımlar diken terzileri, roti adlı Hint krepleri satan tezgâhları ve renkli tapınaklarıyla Kuala Lumpur içerisinde ayrı bir dünya.

Yine Çin Mahallesi de eski şehrin bir cazibe noktası. Buradaki Petaling Caddesi, Çin tıbbı reçeteleri uygulayan şifalı bitki ve tütsü dükkanları, tuhaf eczaneleri, değerli taşlar satan mağazalar ve daha çoğu bura da.. Burada HOP ON HOP OFF TURİST OTOBUSLERİ COK SEVİMLİ VE İLGİNÇ.. Kesinlikle binmenizi ve kısa bir gezi yapmanızı tavsiye ederim.

Gündüz sıcaklıkların yıl boyunca 30 derece ve üzerinde seyrettiği Malezya’ya seyahat ederken yağmur mevsimini göz önünde bulundurun. Kasım ayından Şubat sonuna kadar devam eden dönem muson sezonu olarak geçiyor.

Burada gelmek isteyenler için kısaca gezilecek görülecek yerlere değinmek isterim..

Batu Mağaraları, Kuala Lumpur’a 11 km uzaklıkta. Hindistan dışındaki en önemli Hindu dini bölgelerinden biri. 43 metre yüksekliğindeki Hindu tanrısı Lord Murugan’ın etkileyici altın heykeli kireç taşından bir tepenin eteğinde duruyor. Malezyalı Hindular için kutsal olan bu mekâna, 272 basamakla çıkılıyor. Mağaralar nefes kesici bir güzelliğe sahip.

Her yıl düzenlenen Hindu festivali Thaipusam’da binlerce Hindu buraya akın ediyor. Festivalde rengarenk görüntüler ortaya çıkıyor. Bir uyarı geldi girişte; Çevredeki maymunlarla oynamaya kalkmayın çünkü bazen saldırganlaşabiliyorlar. Burada youtube videosu çektim ve beğeneceğinizi umduğum birkaç vlog oldu. Mağaralar, Hindu tanrısı heykelini ve daha pek çok ilginç detayı hem youtube vloğumdan, hem de çektiğim fotoğraflardan görebilirsiniz.

Merdeka Meydanı, Malezya’nın bağımsızlığını onurlandırmak üzere yapılmış meydan, nefis binalarla çevrili. St. Mary Katedrali, Royal Selangor Club ve en güzelleri olup Mağribi/Moğol etkileri taşıyan Sultan Abdul Samad Binası. Binanın kemerleri ve kubbeleri gece saatlerinde yüzlerce küçük ışıkla aydınlatılıyor. Malezya’nın İngiltere’den kavuştuğu bağımsızlığını sembolize eden meydanda ulusal geçit törenleri düzenleniyor.

Petronas İkiz Kuleleri

Petronas İkiz Kuleleri, 491 metre yüksekliği ile bir dönem dünyanın en uzun kuleleri unvanına sahipti. Mimar Cesar Pelli imzalı İkiz Kuleler, 170 m yükseklikte yer alan dünyanın en yüksek çift katlı köprüsü ile birbirine bağlanıyor. İnşaatı 7 yıl süren kuleler, bugün Unvanını Taipei 101’e kaptırsa da hala şehrin gelişme hırsını ve geleceğe dönük yüzünün birer sembolü olarak göğe yükseliyor.1,6milyar dolar harcanmış bu ikiz kulelere. Geceleri aydınlatıldığında insanı hipnotize edici bir görünüme sahip.

Her akşam 18:00 ile 23:00 arasında park ve kuleler arasında keyifli bir su ve ışık gösterisi düzenleniyor. Buraya çıkış ücreti yaklaşık 25 EURO

Fütüristtik, yüksek hızlı bir asansörle 86. kata çıkın ve 170 metre yükseklikten Malezya’nın başkentinin nefes kesen manzaralarını seyredin. İki kuleyi 41. ve 42. katlardan birbirine bağlayan dünyanın en yüksek 2 katlı köprüsünde yürüyün. Buradan çok güzel fotoğraflayabileceğiniz bir manzara sizi bekliyor olacak. 🙂 Petronas kuleleri Malezya’nın geçmiş ve geleceğini kucaklıyor yazıyor girişinde..

Jamek Camisi

Klang ve Gombak nehirlerinin buluştuğu yerde yer alan cami kentin ilk tuğla camisi unvanına sahip. Kuala Lumpur’lu burada yaşayan Müslümanlar özellikle Cuma namazına bu camiye gelirlermiş. Bu camiyi bir İngiliz mimar inşa etmiş, Arthur Hubback isminde.

Central Market

Kuala Lumpur’un hareketli alışveriş merkezi Merkez Pazar (Central Market), hediyelik eşyalar, geleneksel Malezya el sanatları ürünlerinin satıldığı tezgahlarla dolu. Malezya’nın dokuma geleneğini ürünleri kumaşlar ve sarongları burada bulmanız mümkün. Pazar yerinin içerisinde bulunan Annexe Galerisi, sanat gösterileri ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yaparken yapının ikinci katında yerel lezzetleri deneyimleyebileceğiniz restoranlar bulunuyor.

Sin Sze Si Ya Tapınağı

Kuala Lumpur’daki en eski Çin tapınağı olarak kabul edilen Sin Sze Si Ya, 1864’te inşa edilmiş. Kırmızı fenerlerle süslenen bu tütsü kokan Taoist tapınakta adak adamaya gelenler için fal sopaları bulunuyor.

Menara KL Tower

Kuala Lumpur en iyi anlamanın bir yolu da şehre yukarıdan bakmak. KL Tower’ın seyir terasından bakıldığında tüm parçalar bir araya geliyor Kentin kuş bakışı manzarasını seyretmek için ideal diğer bir nokta.
Dünyanın en uzun telekomünikasyon kulelerinden biri olan Menara Kuala Lumpur, yükselen Petronas Kuleleri’ne ve çevredeki gökdelenlere bakan 276 m yüksekliğindeki gözlem terasıyla 360 derecelik panoramik manzaraya sahip. Kulede dönen bir restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkânı da bulunuyor.

Perdana Botanik Bahçesi

Perdana Botanik Bahçesi, 90 hektarlık bir alana yayılan devasa bir park. Şehirde koyu ve gür bir ormanın içerisinde kaybolabileceğiniz bir rezerv. 1888’de İngiliz sömürge döneminde inşa edilen botanik bahçede çok sayıda göletler ve bahçelerinin yanı sıra 500 tür bitkiye sahip bir botanik bahçe, geyik parkı, zengin orkide bahçesi, bir de kelebek evi bulunuyor.

3 binde fazla egzotik Malezya kuşlarının cıvıldadığı mükemmel Kuala Lumpur Bird Park da Kuala Lumpur gezilecek yerler listesine alınmalı. Parkta guguk kuşlarından şahinlere, kartallardan akbabalara kadar binlerce yerel ve yabancı tür bir arada yaşıyor. Park, çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de doğanın melodilerini sunuyor.

Bukit Bintang

Bukit Bintang yani ‘Yıldız Tepesi’, alışveriş merkezleri, uluslararası markaların mağazaları, kafe ve restoranlar ve lüks gece mekanları ile şehrin en havalı bölgesi.

Şehrin ana alışveriş bölgesi Bukit Bintang, Four Seasons, Mandarin Oriental, Ritz-Carlton gibi küresel otel zincirlerinin yer aldığı bölgede Gucci, Prada gibi lüks markaların mağazalarını ipek kıyafetli Çinlilerin ve Hintli Müslümanların doldurduğuna tanık oluyorsunuz. Kuala Lumpur gece hayatının da kalbi.

Bukit Bintang’da yer alan Berjaya Times Square Mall, bir alışveriş merkezi ve 2 adet 5 yıldızlı otel içeren büyük bir eğlence kompleksi olarak dünyanın beşinci büyük binası. Alışveriş merkezi Asya’nın en büyük kapalı mekân tema parkı Cosmo’s World, 10. katında bulunan Malezya’nın ilk IMAX 2D & 3D tiyatro salonunun yanı sıra binin üzerinde mağazaya sahip.

Sunway Shopping Mall da dalgalı sörf havuzlarından, beyaz kumlu yapay plajına, sinema salonlarından marka mağazalarına kadar gidilebilecek diğer bir eğlence kompleksi.

Kuala Lumpur çevresinde gezilecek pek çok yer var. İdari başkent Putrajaya, doğal güzellikleri ile Bukit Fraser, ülkenin en hareketli noktalarından olan batı kıyısındaki Port Dickson, Asya’nın en önemli sulak alanlarından koruma altındaki Kuala Selangor Nature Park bunlardan bazıları. Ayrıca dünyada sadece Malezya’da deneyimleyebileceğiniz gezi noktaları mevcut. Sipadan Adası; yani sınır adası olarak da anılan ve dalgıçların en uğrak adası konumunda. Mavi berrak suları ve muhteşem doğasıyla bir mercan adası.

Milyon yıllık yağmur ormanları; Taman Negara, yaklaşık 4500 kilometrekarelik dünyanın en eski vahşi yaşamının olduğu bilinen Malezya’nın akciğerleri diyebiliriz. Rafflesia çiçeği ;dünyanın en büyük çiçeği olarak bilinen yaklaşık 10kg ağırlığında kırmızı ama kötü koktuğu söylenen bu çiçek de bu yağmur ormanlarında… 1937 yılında milyon yıllık bu orman ,koruma altına alınmış.

Dünyanın en büyük yeraltı açıklığı olan Sarawak Açıklığı, Malezya’da bulunmaktadır. Mulu mağaraları milli parkında olup dünyanın en uzun mağarası olarak da biliniyor.
Ayrıca UNESCO dünya mirası olarak bilinen Gugung Mulu milli parkı da Malezya’da görmeye değer güzellikler arasında…

Dünyanın en büyük oteli unvanını almış First World Hotel de Malezya’da.6118 odası ile Guinness rekorlar kitabına girmiş.

Bahsetmek istediğim bir başka yer ise Langkawi adası; bu adada ilk fırsatta gidip youtube çekmek için sabırsızlanıyorum. Yağmur ormanları ile 8000yıllık mercan kayalıkları arasında kalan bu ada ile ilgili pek çok görsele şahit oldum. Egzotik bu adada pek çok otelin hizmet verdiği tam dinlenilebilecek kaçış noktalarından biri olduğunu düşünüyorum. 🙂

Geçmişten bu yana dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biri olan Malakka Boğazı üzerine kurulu şirin şehir Melaka‘da Hollandalı kolonicilerin mirasını ve Çinli tüccarların bölgeye getirdiği Peranakan kültürünü görebilirsiniz.

Saha serin diye İngilizlerin sayfiye yeri olarak kullandıkları Cameron Highlands, yemyeşil çay bahçeleriyle kaplı. Yağmur ormanları ve geleneksel köyler arasında geçen nefis trekking rotalarına sahip. Genting Highlands da yine buna benzer diğer bir bölge.

Malay kültürü

Malayların sıcaklığı ve samimiyeti insanı şaşırtabiliyor. Malaylar yabancı kültürden olanlarla tanışmayı ve sohbet etmeyi seviyor. O nedenle karşılaştığınız hemen herkesle rahatlıkla sohbet edebilirsiniz.. Birlikte fotoğraf çekmeye ve Facebook arkadaşınız olmaya da meraklıdırlar. Çekinmeyin sohbet edin. Malezya’da dikkat edilmesi gereken bazı ince kurallar vardır.

Bir Malezyalının evine veya tapınak ve cami gibi ibadet yerlerine girerken ayakkabılar mutlaka çıkarılmalıdır. Bazı camilerde kadınlara örtünmeleri için eşarp ve kıyafet verilir. Yemek yerken ve bir şey alıp verirken her zaman sağ elinizi kullanmanız tavsiye edilir. Yerler, eşyalar ya da kişiler gösterilirken işaret parmağı kullanılması saygısızlık olarak kabul ediliyor. Tapınak gibi yerlerin yakınlarında otururken ayak tabanları tapınağı veya kutsal mekanları gösterecek şekilde uzatılması yine saygısızlık olarak kabul edilir. Özellikle Budist kültür bu konuda daha hassastır.

GÜVENLİK OLARAK; Malezya oldukça güvenilir bir ülke. Herhangi bir sorun durumunda, özellikle turistik yerlerin çevresinde bulunabilecek, Malezya Turist Polisi var. Genel güvenlik önlemlerine hangi ülkede olunursa olsun dikkat edilmelidir: Kalabalık mekanlarda çantanızı önünüzde duracak şekilde asın, otogarlar ve metro gibi yerlerde daha dikkatli olun, gece tek başınıza dışarı çıktıysanız karanlık sokaklardan uzak durun, ana yolda kalın veya taksi kullanın.

Paranızın hepsini üzerinizde taşımayın, otel güvenlik kasalarını veya dolaplarını kullanın. Pasaportunuz yerine fotokopisini yanınızda taşıyın.

Malezya ölüm cezasını uygulayan ülkelerden biri. Alkollü araç kullanarak veya uyuşturucu etkisiyle birinin ölümüne sebep olmanın karşılığı ölüm cezası. 15 gram üzerinde uyuşturucu ile yakalanmış herkes bir uyuşturucu kaçakçısı olarak kabul edilir. Bu nedenle kimsenin bagajını taşımayın. Mümkünse bagajlarınızın fermuarlarına küçük kilitler takın.

Ayrıca aşağıya bıraktığım diğer sosyal medya hesaplarımdan da beni takip edebilir ve bana yazabilirsiniz.

Hoşçakalın

Twitter ► https://twitter.com/EmineYakaSegmen
Instagram ► https://instagram.com/EmineYakaSegmen
Facebook ► https://facebook.com/EmineYakaSegmen

Yorum Yapın